Гугъл Плюс (Google +) е новата социална мрежа, реален съперник на Фейсбук

 

Гугъл Плюс е най-новата изгъзица в света на социалните мрежи, като набляга основно на споделянето на интересните за вас неща с кръгове от хора. За сега изглежда супер и при положение, че за няколко седмици събра над 10 милиона потребители, някои от които тотално изтрили фейсбук профилите си  (а други обявили ден в който ще го направят), изглежда доста като една силна и най-важното способна конкуренция на facebook. Дали ще бъде е въпрос на време, тъй като Гугъл освен всичко друго са известни и с провалите си в тази насока, а именно социалните услуги в интернет (зад гърба си имат Google Wave, Orkut и Buzz, от които само последната има някакъв частичен успех).

Какво представлява Гугъл Плюс (Google+)?

Логото на Гугъл ПлюсГугъл + предлага споделяне и организиране на онлайн интересите ви с ваши познати и непознати. Предлага подобни на фейсбук функции, като споделяне на видео, снимки, видео чат (с един или повече приятели по ваш избор), както и предложения за сайтове които биха ви били интересни, разделени по дадена тематика. Силно изразената социална функция е споделянето, което се осъществява публично (за всички) или чрез определени кръгове с които искате да споделите, каквото и да е. Ето няколко предложения как можем да използваме кръговете:

За да започнете с Гугъл+ ви трябва попълнен профил, след като ви е изпратена покана. Ако вече имате Гугъл Профил, няма нужда да попълвате нищо. Просто влизате и започвате да плюсирате :)).

Гугъл+ Кръгове (от хора)

“Разширете кръга от приятелите си” едно забавно думосъчетание за някои и напълно точно по смисъл в случая. Чрез кръговете можете да определите с кого точно да споделяте, както и да научавате какво вълнува хора, които няма нужда да познавате лично (Анджелина?), подобно на начина по който следвате хора в twitter. Идеята е чудесна, трябва само малко време да си я доизгладите и да я приложите. Ето няколко примера за кръгове:

Кръг „Всичко за четене“ – потока от съобщения от хората който искате ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да прочетете. Ако станете суперплюспотребител ще имате нужда от това, защото някои хора просто не знаят кога да спрат със споделянето, мамка му. А и не всички споделят вашите възгледи за интересно.

Кръг „Прочети по-късно“ – тук идеята е да няма никой за да може да споделяте нещата за които нямате време в момента. По този начин, ще си имате собствен кръг за отметки, които да прочетете, аха, по-късно. Същото може да приложите с кръг Недовършени в който да записвате налудничавите си идеи за постове, които по-късно да доусъвършенствате. За всеобща радост, има функция за редактиране на постове, което ви позволява подобна практика.

Кръговете Приятели, Роднини, Познати, {нещодруго} говорят сами за себе си (надяваме се).

Гугъл+ Sparks или +Интереси

Място за неща които ви интересуват. Място за определяне на дадена тема, в която Гугъл подбира източниците на информация и ви предоставя съвременна и достоверна такава. А може и да не е, разберете сами.

Гугъл+ Hangout или +Терен

Терен не е най-подходящия превод, но ще го преживеем. Иде реч за място където да използвате Чат, Разговори (точно като скайп, да), Видео разговори и т.н. Можете да го правите с n1, двама, трима …n10 човека и то едновременно. Симултативно, май беше точната чуждица. Готино е, безплатно е. За съжаление не е тотално лишено от допълнителни глупости за инсталиране, т.е. не можете да го ползвате директно от браузъра, а трябва да инсталирате плъгин (в галерията има скрийншот). Добрата страна е, че няма тъпа и дълга Next-Next-Finish инсталация. Позволява използването на уеб камера и микрофон, така че си теглете един гребен (google ще ви напомни преди да стартирате терена) или забранете видео-споделянето преди да започнете да терен-ирате.

Гугъл+ Чат

Добрият стар Google чат. Тук може да избирате кой точно кръг да ви вижда дали сте онлайн. Един, как да кажем, плюс.

Гугъл+ Снимки

При качването на снимки можете да приложите елементарни ефекти (например промяна на цветовата гама в черно-бяла) както и да означите с име (таг) снимката на някой познат, приятел, неприятен…

Google+ за мобилни устройства

За да споделяте директно от мобилно устройство, можете да инсталирате приложението Google+ mobile, което към момента има официална версия само за устройства с Андроид операционна система. Приложението добавя освен удобството да споделяте от седалката в метрото, допълнителната функция Huddle – съобщения към цяла група хора. Готино.

Опции и полезни трикове, за да изглеждате назнайващи това онова

Форматиране на текст

Google+ има заложени базови функции за форматиране на текст. Можете да удебелите (bold), да използвате наклонен шрифт или курсив (italic), както и да задраскате част от текст (strikethrough).

– за удебелен текст, поставете звездички около думата: *удебелен*
– за наклонен, поставете долни черти около думата: _наклонен_
– за задраскан, поставете тирета около думата: -задраскан-

Знаците за форматиране (*, _, -) работят само с разстояние (интервал) около тях, което не позволява форматирането на отделна буква в думата, като запазите междубуквеното разстояние. Единствено е възможно ако оставите разстояние между всяка буква – *Б* уква, ще изглежда Б уква, а *Б* У К В А – Б У К В А. Въпрос на вкус, казал Дракона и си подпалил…

Управление с клавиатурата и шорткъти

– За да посочите профила на някой от потребителите е достатъчно да напишете + или @ пред името му.
За да забраните бъдещо споделяне на вашите постове и ъпдейти, използвайте падащото меню в горния десен ъгъл. Това може да е полезна опция, макар и не нещо което ще спре някой от кръговете ви да сподели какво сте написали. Винаги може да се използва extension за screenshot и да се постне като  снимка. Чувствайте се предупредени! Това което споделяте, винаги има начин да бъде видяно от хора, от които всъщност не бива да бъде.
– Tab и Enter за директно постване на написан вече коментар, два пъти Tab и Enter за да спрете да пишете коментар.
– За директен чат бутон използвайте “q”
– “Spacebar” (интервал) за скрол до дъното на страницата, “Shift” и “+” за скрол нагоре
“j” и “k” за следващ / предишен пост при разглеждане на потока

Екстеншъни (плъгини, добавки) за Google Chrome Web Browser специално написани за Гугъл плюс

+Photozoom – с минаване на мишката върху снимка, директно я увеличава. Движенията по вертикала на снимката са като + / – zoom. Влачи.

+Facebook – добавя нещата които виждате във фейсбук новините (news feed) в гугъл плюс. Влачи.

+Comment toggle – забранява коментарите от даден пост. Различно от Mute. Влачи.

+Everything – добавя черната лента добре позната пт Gmail & Google+ във всяка една страница която отворите през браузъра. Freaky. Влачи.

Лични данни и настройки на поверителност (privacy)

Също като при предишните опити на Гугъл за социални услуги, личните данни и поверителната информация на потребителите бяха повлияни негативно и в частност – твърде много информация, която би трябвало по презумпция да е скрита, е била… нескрита. Силен ритник за някои хора да изчезнат от там веднага.

Тук случаят е различен. Освен че можете да видите как изглежда профила ви през очите на някой друг, има предостатъчно опции да си запазите личните неща, м-м, лични. Напомняме: ако ще пишете за лични неща, няма нещо което да спре споделянето им. Или споделяйте само мисли които не ви пука кой ще ги види, или въобще не споделяйте. Личната информация за това и казваме лична.

След като вземете решение кое ще кажете на света за себе си, кликнете зъбното колелце в горния десен ъгъл на екрана (до снимката ви), идете на Потребителски профил и поверителност и редактирайте видимите за останалите хора данни както сметнете за добре. Ако не ви е ясно всичко дори и след прочитането на обясненията, идете на “Закриване на профила и изтриване на всички услуги и информация, свързани с него”. :)

Тъй като Гугъл+ е все още наричано проект от самите Гугъл, тъй като е в период на усъвършенстване, то очаквайте още интересни приложения скоро. Някои предвиждат +Игри, +Въпроси и отговори, въобще има на какво да се надяваме.

С още няколко думи, ако се радвате на изчистен дизайн и щипка воайорство, Гугъл+ ще ви хареса.

Галерия с визуализации от Гугъл Плюс – начало, кръгове, чат, поверителност, и др.

[nggallery id=11]

Информацията е взета от различни източници, основен от които този документ изготвен от над 120 човека едновременно, използвали приложението Docs.

Кажете +Вие какво мислите за Гугъл Плюс или споделете функции които сте открили чрез формата за  коментари!

You may also like...